Από τη συζήτησή μου στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και το δημοσιογράφο Νίκο Ηλιάδη.

Πως πήρατε την απόφαση να παραιτηθείτε από τη θέση σας και να είστε υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης;

Η απόφασή μου να αποχωρήσω από τη θέση του Διευθυντή Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ δεν σχετίζεται με την απόφασή μου να ασχοληθώ με την πολιτική. Θεωρώ ότι έκλεισε ένας εικοσαετής κύκλος δύσκολος, έντονος, κουραστικός. Στο καλύτερο σημείο της ιστορίας της ομάδας είχα αποφασίσει ότι ήρθε η στιγμή να αποχωρήσω. Ήταν μια απόφαση προ προϋπήρχε της απόφασής μου να ασχοληθώ είμαι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και της κ. Φώφης Γεννήματα μου δημιουργεί πάρα πολλές προκλήσεις: να βάλω και την εργασιακή μου εμπειρία και τα συναισθηματικά μου αποθέματα σε μια δύσκολη μάχη αναγέννησης, διεύρυνσης και επανένωσης του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Είναι μια μάχη που τη δίνουμε καθημερινά στον κύκλο μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Ήρθε η ώρα να το βάλουμε στην κορυφή της ατζέντας κεντρικά και να αποκαταστήσουμε ιστορικά αλλά και να δώσουμε νέα πνοή και νέο μέλλον σε ένα χώρο, που είναι η παραδοσιακή και η αυθεντική έκφραση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, της οποίας η συρρίκνωση μόνο άσχημα έχει φέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Πως και δεν επιλέξατε τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι πιο της μόδας στους νέους ανθρώπους;

Μακριά από μένα οι καιροσκοπικές τοποθετήσεις και οι μεταγραφές πολιτικών φρονημάτων. Αυτό εμένα με εξοργίζει. Μου δημιουργεί άσχημη εικόνα. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι που μετακινούνται τόσο εύκολα, όχι οι ψηφοφόροι αλλά τα στελέχη, ανάλογα με τις πιθανότητες εκλογιμότητας είναι καιροσκόποι. Ακόμα κι αν διαφωνείς με την παράταξη ή με το κόμμα, θεωρώ ότι πρέπει να προσπαθείς να αλλάξεις καταστάσεις εκ των έσω. Υπάρχουν συλλογικά όργανα, διαφωνίες, κόντρες. Αυτή είναι η πολιτική, αλλά πρέπει να είσαι στο κόμμα ή την παράταξη που πιστεύεις και να μην μετακινείς το πολιτικό σου κεφάλαιο ανάλογα με τις καιροσκοπικές πιθανότητες εκλογής. Θεωρώ τον εαυτό μου σοσιαλιστή και κεντροαριστερό και ο μόνος χώρος που μπορεί να το εκφράσει είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ.

Τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές εάν διαμορφωθεί μια μερική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και απαιτηθεί και η δική του συνδρομή, προκειμένου να απαιτηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, πιθανότητα με πρώτη την νέα Δημοκρατία;

Δεν είναι πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ πως θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα εάν δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν ήταν πρόβλημα ποτέ του τρίτου κόμματος.

Εάν φτάσει η τρίτη διερευνητική εντολή σε εσάς, δεν είναι πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής;

Όταν θα φτάσει η τρίτη διερευνητική εντολή σε εμάς , θα επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας, που είναι ένα σχέδιο εθνικής συνεννόησης. Η εθνική συνεννόηση έχει και ευθύνη και κόστος που μέχρι στιγμής μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει στη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια. Η κρίση δημιούργησε πολιτικά μορφώματα γιατί όλοι στις πλάτες του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής έπαιξαν τα αντιμνημονιακά τους παιχνίδια, παιχνίδια πολύ ψεύτικα που έδωσαν ελπίδες στον κόσμο ότι υπάρχει ένα μαγικό ραβδάκι. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που ακολούθησε δρόμο πολιτικής υπευθυνότητας για να βγει η χώρα από την κρίση. Όλοι εκείνοι που έταξαν, που υποσχέθηκαν, που εξαπάτησαν, που επιτέθηκαν ευθέως στο ΠΑΣΟΚ και προσπάθησαν να διαλύσουν τη βάση του και να του δημιουργήσουν εσωστρέφεια, πρέπει πρώτα από όλα εκείνοι να συνεργαστούν και να δεχτούν, εάν φτάσουμε σε τρίτη εντολή, τους όρους του ΚΙΝΑΛ για την εθνική συνεννόηση. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ο καθένας που βρίσκεται. Δεν μπορείς να είσαι και με τον παπά και με τον ζευγά. Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες απόψεις. Εγώ μέχρι στιγμής πολιτικές δεν βλέπω, αλλά ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής και συγκρούσεις. Επί της ουσίας σχέδια που θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση και θα δώσουν στον Έλληνα ξανά ελπίδα, που θα αναζητήσουν μια μεσαία τάξη ισχυρή για να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της οικονομίας δεν βλέπω. Βλέπω μόνο εντάσεις και εδώ έρχεται η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την πραγματική αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας.

Το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης έχει κάποια ισχυρά ονόματα. Ποιο είναι το προσωπικό στίγμα της υποψηφιότητας του Κυριάκου Κυριάκου;

Ο στόχος μου και το κίνητρο για να συμμετάσχω σε αυτή την εκλογική μάχη και μάλιστα ως άνεργος είναι η επανένωση του χώρου (βρήκα ένα χώρο και πολύ διασπασμένο κουρασμένο), η διεύρυνσή του και το να φέρουμε κόσμο που μας βλέπει θετικά αλλά δεν μας ψηφίζει. Στόχος μου είναι να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ, της Κεντροαριστεράς στη Θεσσαλονίκη που δυστυχώς είναι η «μαύρη» τρύπα πανελλαδικά. Θέλω με όλες μου τις δυνάμεις να το αλλάξουμε. Στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν πολύ καλοί συνυποψήφιοι και ο καθένας έχει την δική του ιστορία. Πρέπει ο καθένας από εμάς να δουλέψει για να φέρει κόσμο και έκτος παράταξης. Πρέπει να δώσουμε μια περηφάνια στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη με αίσθημα συσπείρωσης. Χαίρομαι και είμαι περήφανος που βλέπω άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν μαλώσει και είχαν διαφωνήσει εσωκομματικά να έρχονται κοντά χάρη στη δική μου υποψηφιότητα.