Τα τελευταία χρόνια, κάθε λίγο και λιγάκι, αναγκάζομαι -φαντάζομαι όπως και οι περισσότεροι της ηλικίας μου- να αποχαιρετώ φίλους που εγκαταλείπουν την Θεσσαλονίκη για την Αθήνα ή το εξωτερικό στην προσπάθειά τους να βρουν ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη τύχη, μια καλύτερη δουλειά ή απλώς μια δουλειά! Η πόλη μας είναι μια από τις πόλεις της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους ανθρώπους. Φυσικά, ό,τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη, ισχύει και για άλλες πόλεις. Δεν αποτελούμε πανελλαδική πρωτοτυπία. Ό,τι συμβαίνει στους φίλους μου, συμβαίνει στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες. Μάνες και πατεράδες βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν, όπως ακριβώς έκαναν οι δικοί τους γονείς πριν από δεκαετίες όταν και οι ίδιοι έφευγαν μετανάστες για να δουλέψουν σε κάποιο εστιατόριο της Γερμανίας.

Προχθές βρέθηκα στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης και συζήτησα με τον πρόεδρο της διοίκησης και τα στελέχη του. Χάρηκα όταν διαπίστωσα πως έχουμε κοινή αντίληψη για να μπει ένα τέλος στο brain drain. Αντίληψη που στηρίζεται στην κοινή λογική και σε όλα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό εδώ και χρόνια. Σήμερα είναι επιτακτικότερο από ποτέ οι άνθρωποι των φορέων της πόλης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να δημιουργήσουν μια διαρκή επιτροπή για να μπει ένα οριστικό τέλος στην μετανάστευση των νέων επιστημόνων. Μια μετανάστευση που μακροπρόθεσμα θα αποδειχτεί χειρότερη από την ίδια την οικονομική κρίση που ζούμε, αφού θα έχουμε εξαγάγει όλο το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας και της πόλης στο εξωτερικό.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη μας. Την πόλη με το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα στη χώρα το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, το ΤΕΙ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα πολλά άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που υπάρχουν. Υπολογίζεται πως στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 φοιτητές οι οποίοι συνδράμουν το τοπικό ΑΕΠ με εκατομμύρια ευρώ. Αυτούς τους ανθρώπους, τα «φρέσκα» αυτά μυαλά που θέλουν να βγουν έξω από την είσοδο των Πανεπιστημίων τους και να αρπάξουν τη ζωή από τα μαλλιά, τους ανθρώπους που έχουν όρεξη και απίστευτες ποσότητες δημιουργικότητας μέσα τους, εκείνους που θέλουν να βρουν μια ευκαιρία και να στείψουν την πέτρα δεν μπορούμε να τους βλέπουμε να μας κουνάνε μαντήλι.

Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ μια επανάσταση του αυτονόητου και της κοινής λογικής, όπως περιέγραψα παραπάνω, για την ανάπτυξη και την εργασία. Να υιοθετηθούν πολιτικές και να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να απορροφήσουν τη νέα γενιά και τους νέους επιστήμονες όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Να υπάρξει σύνδεση του ΑΠΘ με την αγορά εργασίας, ώστε οι καλύτεροι απόφοιτοί του που τώρα βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλες- παγκόσμιες εταιρίες να δοκιμάζονται πρώτα στις δικές μας επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητο, και αυτό θα προσπαθήσω εάν εκλεγώ, να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε πόλη- πρότυπο της μπλε ανάπτυξης και να καταστήσουμε την Θεσσαλονίκη σε πόλη πρότυπο για άλλες φοιτητουπόλεις.

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ με το σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ έχει καταθέσει εδώ και μήνες ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό πλαίσιο προτάσεων για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Ένα σχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει:  απαλλαγή από την φορολογία για 3 χρόνια, και απαλλαγή επίσης για 3 χρόνια από τις ασφαλιστικές εισφορές για συνταξιοδότηση για κάθε νέο που ξεκινά την δική του επιχείρηση. Επίσης, έχουμε προτείνει συνεργασία Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων με τις επιχειρήσεις, για να αναπτυχθούν νέες εφαρμογές και να αξιοποιηθούν εμπορικά, αναβάθμιση της επαγγελματικής Κατάρτισης και των προγραμμάτων Εργασιακής εμπειρίας, επιδότηση νέων θέσεων στον ιδιωτικό τομέα με ταυτόχρονη απαλλαγή από την εφορία και την δημιουργία περιοχών καινοτομίας σε πρώην βιομηχανικές περιοχές. Αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις εννέα προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Η στήριξη της νέας γενιάς αποτελεί για το Κίνημα Αλλαγής προτεραιότητα. Η στήριξη των νέων και της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό είναι για μένα προσωπικό στοίχημα.